To już tradycja Erasmusów, że po przyjeździe najłatwiej jest
wyeksponować najpierw otoczenie samego projektu, miejsce pobytu, okolicę oraz
pierwsze atrakcje.
Nie chcielibyśmy sprawić wrażenia, że to co najważniejsze
jest pomijane. Projekt szkoleń zawodowych, to przede wszystkim praktyki w
przedsiębiorstwach, które są najistotniejszą częścią całego przedsięwzięcia.
Będziemy starali się zaprezentować sylwetkę każdego
praktykanta i krótko opisać jego zmagania w hiszpańskiej firmie.
Maria Tsarenko pochodzi z centralnej Ukrainy. Mieszka w
Polsce od 2018 roku. W ZSR uczy się w drugiej klasie szkoły branżowej w
zawodzie kucharz. Odkąd skończyła 10 lat polubiła gotowanie i stało się ono
stopniowo jej pasją. Z tego powodu wybór kierunku kształcenia w Rolibudzie to
strzał w dziesiątkę. Decydując się na wzięcie udziału w rekrutacji do projektu
Erasmus liczyła na szansę sprawdzenia się w zupełnie nowych warunkach. Jest to
dla Marii krok w samodzielność. Walencja zauroczyła ją zarówno wielkością jak i
pięknem oraz bardzo miłymi ludźmi.
Maria ma szczęście ponieważ pracuje w lokalnej restauracji
specjalizującej się w owocach morza, gdzie nie pracuje zbyt wiele osób. Z tego
powodu dostaje dużo różnych zadań. Sporo się uczy. W przyszłości ma marzenie
otworzyć swoją własną restaurację, ale zdaje sobie sprawę z tego, że droga do
urzeczywistnienia tego celu nie jest łatwa i wymaga cierpliwości oraz uporu.
Oto niektóre z hiszpańskich słówek, które zdążyła podłapać:
ryż:arroz
pieczony:al horno
widelec:tenetor
miotła:escoba
ocet:vinagre
kałamarnica:calamar
pieprz:pimienta
ciąć: cortar
krewtki:camarones
Czynności, które na ten moment Maria wykonywała podczas
praktyk to:
Robiłam sałaty , gotowałam ziemniaki i kalmary w głębokim tłuszczu ,pomagałam w serwowaniu
potraw , myłam lodówki, kroiłam ziemniaki, myłam naczynia, gotowałam burgery,
przygotowywałam sałaty, pomagałam w wydawaniu dań, pomagałam w gotowaniu ryża z
mięsem, kroiłam ziemniaki i je smażyłam, kroiłam ośmiornice, gotowałam burgery
i frytki, pomagałam w wydawaniu dań, pomagałam gotować cannelloni, gotowałam
ziemniaki w głębokim tłuszczu, robiłam grillowane warzywa, smażyłam kalmara w głębokim
tłuszczu, gotowałam zapiekanki.
Komentarze
Prześlij komentarz