Mariia Tsarenko. Szkoła Branżowa: Kucharz.

To już tradycja Erasmusów, że po przyjeździe najłatwiej jest wyeksponować najpierw otoczenie samego projektu, miejsce pobytu, okolicę oraz pierwsze atrakcje.

Nie chcielibyśmy sprawić wrażenia, że to co najważniejsze jest pomijane. Projekt szkoleń zawodowych, to przede wszystkim praktyki w przedsiębiorstwach, które są najistotniejszą częścią całego przedsięwzięcia.

Będziemy starali się zaprezentować sylwetkę każdego praktykanta i krótko opisać jego zmagania w hiszpańskiej firmie.

Maria Tsarenko pochodzi z centralnej Ukrainy. Mieszka w Polsce od 2018 roku. W ZSR uczy się w drugiej klasie szkoły branżowej w zawodzie kucharz. Odkąd skończyła 10 lat polubiła gotowanie i stało się ono stopniowo jej pasją. Z tego powodu wybór kierunku kształcenia w Rolibudzie to strzał w dziesiątkę. Decydując się na wzięcie udziału w rekrutacji do projektu Erasmus liczyła na szansę sprawdzenia się w zupełnie nowych warunkach. Jest to dla Marii krok w samodzielność. Walencja zauroczyła ją zarówno wielkością jak i pięknem oraz bardzo miłymi ludźmi.

Maria ma szczęście ponieważ pracuje w lokalnej restauracji specjalizującej się w owocach morza, gdzie nie pracuje zbyt wiele osób. Z tego powodu dostaje dużo różnych zadań. Sporo się uczy. W przyszłości ma marzenie otworzyć swoją własną restaurację, ale zdaje sobie sprawę z tego, że droga do urzeczywistnienia tego celu nie jest łatwa i wymaga cierpliwości oraz uporu.

Oto niektóre z hiszpańskich słówek, które zdążyła podłapać:

ryż:arroz

pieczony:al horno

widelec:tenetor

miotła:escoba

ocet:vinagre

kałamarnica:calamar

pieprz:pimienta

ciąć: cortar

krewtki:camarones

 

Czynności, które na ten moment Maria wykonywała podczas praktyk to:

Robiłam sałaty , gotowałam ziemniaki i kalmary  w głębokim tłuszczu ,pomagałam w serwowaniu potraw , myłam lodówki, kroiłam ziemniaki, myłam naczynia, gotowałam burgery, przygotowywałam sałaty, pomagałam w wydawaniu dań, pomagałam w gotowaniu ryża z mięsem, kroiłam ziemniaki i je smażyłam, kroiłam ośmiornice, gotowałam burgery i frytki, pomagałam w wydawaniu dań, pomagałam gotować cannelloni, gotowałam ziemniaki w głębokim tłuszczu, robiłam grillowane   warzywa, smażyłam kalmara w głębokim tłuszczu, gotowałam zapiekanki.















Komentarze